Op zoek naar een opleiding, training of cursus?

Werken in het aardbevingsgebied vraagt om specifieke kennis en vaardigheden. Klik op ‘Bekijk aanbod’ om per thema het opleidingsaanbod te bekijken.
Bekijk aanbod

Blijf op de hoogte

  

Praktijk

EPI-kenniscentrum biedt een ontmoetingsplaats voor professionele partijen die zijn betrokken bij aardbevingen. We verstaan de kunst om kennis samen te brengen en in de praktijk te delen.
Door kennis te delen en vakmensen te verbinden, dragen we bij aan een Groningen waar we weer bevingsveilig kunnen wonen.

Workshops voor de restauratie- en bouwbranche

In het bevingsgebied wordt – vroeg of laat – gestart met het onderhouden en restaureren van monumenten met bevingsschade. Deze workshops zijn dan ook bedoeld om de kennis en kunde op dit gebied te verhogen. Iedere workshop wordt georganiseerd op een locatie met een restauratie-verhaal en toont vanuit de praktijk verschillende invalshoeken. Lees hier meer over de workshops

Openbare masterclasses ‘Gaswinning en aardbevingen in Groningen’

Om meer inzicht te krijgen in de ontwikkelingen en complexiteit die de aardbevingsproblematiek met zich mee brengt bieden Sustainable Society (Rijksuniversiteit Groningen) en EPI-kenniscentrum de openbare masterclasses ‘Gaswinning en aardbevingen in Groningen’ aan. De masterclasses zijn speciaal ontwikkeld voor bestuurders, professionals, bewoners en studenten. Tijdens de serie verdiepende masterclasses duiken we in een variëteit aan onderwerpen gerelateerd aan de aardbevingsproblematiek in Groningen. Lees hier meer over de masterclasses.

Evenementen

We organiseren – al dan niet in samenwerking met partners – diverse inspirerende evenementen in de vorm van o.a. workshops, excursies, symposia en bedrijfsbezoeken.

Denk hierbij aan thematische sessies over geologie, funderingen, constructies, sociaal-maatschappelijke effecten, inzicht in bevingsschade, -preventie en herstel, de vastgoedmarkt en vele andere thema’s.

Het stimuleren van de dialoog onderling en het uitwisselen van praktische kennis staat hierbij centraal.

 

Op de planning voor 2018 staan o.a.

  • Conferentie duurzame samenwerking onderwijs-bedrijfsleven (met Fieldlab PracTICe en OTIB)
  • Elke 2 maanden een brede EPI-kennissessie
  • Thematische kennisbijeenkomst monumenten (met BuildinG)

Hou onze agenda in de gaten voor de actuele activiteiten.

Publicaties

Belangrijke bevindingen, onderzoeken en artikelen worden gepubliceerd op deze website en de belangrijkste resultaten worden vanuit het EPI-kenniscentrum regio specifiek vertaald naar en gedeeld met bedrijven, professionals en studenten.

Testvoorzieningen

De drie partners van EPI-kenniscentrum stellen faciliteiten beschikbaar, zodat de stap van onderzoek naar werkende praktijkoplossingen gemaakt kan worden. Denk hierbij aan eigen test-laboratoria en technische centra.

Rijksuniversiteit Groningen heeft de beschikking over supercomputers die voldoende rekenkracht hebben om zeer grote hoeveelheden data te verwerken en verschillende specialistische diensten om data inzichtelijk te tonen. Bijvoorbeeld door data drie dimensionaal of geografisch weer te geven.

De Hanzehogeschool participeert in BuildinG. BuildinG is hét kennis- en innovatiecentrum voor toekomstbestendig bouwen. In BuildinG komen ondernemers, onderzoekers en overheden samen om nieuwe producten te testen en te ontwikkelen die in Noord-Groningen en daarbuiten gebruikt kunnen worden. Aardbevingsbestendig, levensloopbestending en energiezuinig: BuildinG is thuis in de toekomst.

BuildinG heeft een cyclische vlaktester en een trilvloer. EPI-kenniscentrum heeft financieel bijgedragen aan de aanschaf van de cyclische vlaktester bij BuildinG. Met de cyclische vlaktester kunnen muren en constructies in Groningen in de praktijk getest op verschillende typen bevingen en magnitudes.

Tenslotte beschikt het Alfa-college over een eigen Techniek Innovatie Centrum waar het programma van Fieldlab PracTICe tot uitvoering wordt gebracht: het vergroten van kennis en vaardigheden van studenten, docenten en medewerkers in de techniek over aardbevingsbestendig, levensloopbestendig en energieneutraal maken van gebouwen en woningen in Groningen

EPI-kenniscentrum is fysiek gehuisvest in dit Techniek Innovatie Centrum.