Openbare masterclasses ‘Gaswinning en aardbevingen in Groningen

Ondanks de vele inkomsten en welvaartsgroei die we te danken hebben aan de gaswinning in Groningen, heeft het gebied steeds meer te maken met de negatieve consequenties ervan. De bodemdaling en aardbevingen als gevolg van de gaswinning leidden tot 2012 vooral tot schade aan huizen en andere gebouwen. Sinds de aardbeving bij Huizinge in 2012 is echter de veiligheid van de bevolking ook in het geding. Inmiddels staat het leven van veel Groningers in het teken van het versterken van hun huizen en het omgaan met gevoelens van onzekerheid en onveiligheid. Vragen die ons bezighouden zijn: hoe moeten we omgaan met de maatschappelijke onrust en kunnen we de situatie verbeteren zodat mensen minder stress ervaren, van bijvoorbeeld de waardevermindering van hun huizen? Hoe is het gasgebouw institutioneel opgebouwd en welke weeffouten zorgen voor de huidige bestuurlijke complexiteit? En hoe kan de problematiek plaatsmaken voor een duurzaam toekomstperspectief?

Om meer inzicht te krijgen in deze ontwikkelingen en de complexiteit van de Groningse situatie is een verdiepende serie masterclasses ontwikkeld voor bestuurders, professionals, bewoners en studenten. Gedurende zes  masterclasses duiken we in een variëteit aan onderwerpen gerelateerd aan de aardbevingsproblematiek in Groningen. Docenten vanuit verschillende expertises delen hun inzicht op het gebied van de gaswinning en aardbevingen, zodat deelnemers een interdisciplinaire blik krijgen op het dossier. Aan het einde van de masterclasses zijn deelnemers in staat om de situatie in Groningen op een integrale manier te begrijpen en te reflecteren op de sociale, maatschappelijke, economische en bestuurlijke complexiteiten gerelateerd aan de problematiek. Bovendien biedt het deelnemers een unieke kans om hun eigen netwerk, met als gedeelde interesse de Groningse situatie, te vergroten.

De masterclasses zijn een initiatief van en worden aangeboden door Sustainable Society (Rijksuniversiteit Groningen) en EPI-kenniscentrum.

 

Wat: Masterclasses Gaswinning en aardbevingen in Groningen

Wanneer: 6 avondmasterclasses in maart en april 2018 (donderdag), van 18.00 – 20.00 uur*
Let op: de eerste reeks avondcolleges is volgeboekt. Er wordt een nieuwe reeks gepland. De data volgen zo snel mogelijk. U kunt zich blijven aanmelden. Per mail wordt u geïnformeerd over wanneer de masterclasses plaats zullen vinden.

Voor wie: Bestuurders, beleidsmakers, bedrijven, professionals, belangenorganisaties, betrokkenen en studenten

Waar: Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen, Broerstraat 5, Groningen, zaal A3

Niveau: Hbo/wo

 

MasterclassesWanneerWatWie
108-03-2018Introductie: geologische oorzaken van de aardbevingenRien Herber
215-03-2018Een bestuurlijke blik op het gasgebouw: instituties, schadecompensatie en verbeteringHerman Bröring &
Edwin Woerdman
322-03-2018Gas als bron van energie: energietransitie & ethiek / media, publieke perceptie / internationaal en post-disaster transitie / …)George de Kam &
Paul Elhorst
412-04-2018Gas als bron van energie: energietransitieChris Zuidema
519-04-2018What about the people? Sociale impact, bevolkingskrimp en (psychologische) gezondheidTialda Haartsen & Katherine Stroebe
626-04-2018Media en publieke perceptie & transities na rampenLeonie Vrieling & Melanie Bakema

 

Tarief o.b.v. doelgroep, voor alle zes masterclasses (inclusief btw):

  • Bedrijven, instellingen, overheden: 120 euro
  • Maatschappelijke organisaties en belangenorganisaties: 60 euro
  • Bewoners en studenten: 30 euro

 

* Eventueel is het mogelijk losse masterclasses te volgen.
Neem in dat geval contact met ons op via info@epi-kenniscentrum.org.

Op zoek naar een opleiding, training of cursus?

Werken in het aardbevingsgebied vraagt om specifieke kennis en vaardigheden. Klik op ‘Bekijk aanbod’ om per thema het opleidingsaanbod te bekijken.
Bekijk aanbod

Blijf op de hoogte